1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMINI KOCAELİ’DE “KIDEMİME DOKUNMA” DİYEREK KUTLADIK

Sendikamız "1 Mayıs İşçi Bayramı”nı, bu yıl TÜRK-İŞ’in öncülüğünde, Kocaeli İzmit Milli İrade Meydanı’nda üye sendikaların üyelerinden oluşan yüz binin üzerinde emekçiyle beraber coşkuyla kutladı.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun aldığı kararla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yıl merkezi olarak Kocaeli ili olmak üzere 81 ilde kutlandı. Ayrıca Genel Başkan Ergün ATALAY, Taksim Anıtına ve Kazancı Yokuşuna çiçek bırakarak 1 Mayıs olaylarında hayatını kaybedenleri andı.

Kocaeli’nde 1 Mayıs kutlamaları, sabah saatlerinden itibaren TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların üyeleri ve vatandaşlarımızın katılımıyla Doğu Kışla Gençlik Parkı’nda toplanması ile başladı. Yüzbinin üzerinde emekçinin oluşturduğu kortej, sloganlar eşliğinde İzmit Milli İrade Meydanı’nda ki miting alanına ulaştı.

TÜRK-İŞ Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR ve TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVRAK’ın Konuşmalarının ardından Kürsüye gelen Ergün ATALAY, 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen kutlama programında, tüm emekçilerin gününü kutladı.

Kocaeli'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladıklarını belirten ATALAY, bugün Kahramanmaraş'ta 1 Mayıs'a giderken kazada hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Kıdem Tazminatı konusunun gündeme gelmesi nedeniyle Kocaeli’de olduklarını belirten ATALAY, şöyle devam etti:

"Bu alandan Türkiye'yi yönetenlere sesleniyorum. Bu alandan Meclis'e, kamuoyuna sesleniyorum. Kıdem ile ilgili olumsuz bir çalışma yapmayın. Kıdemle ilgili nokta kadar geriye gidecek bir çalışma yapmayın. Kıdem bizim kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun düğün parası. Kıdem bizim nefes almamızı sağlıyor, duymamızı sağlıyor. Kıdem bizim görmemizi sağlıyor. Bazı art niyetli işverenler doymak bilmiyor. İyi niyetli olanlara Allah daha da kazandırsın. Kıdemle ilgili 17 milyon çalışan var. Bu ülkede kıdemle ilgili olan insan sayısı 40 milyon. Bu ülkenin yarısıyız. Buradan bir daha sesleniyorum. Kıdemin nokta kadar geri gidişini aklınıza getirmeyin. Mevcut yapıya nokta kadar dokundurmayız. Fon diyorlar, Size de ailenize de buradaki genel başkanlara da bana da fenalık geliyor. Geçmişte fonların akıbetini biliyoruz. Fon lafını ülke gündeminden çıkartın, her ramazan ayı gibi her sene kıdemi ülke gündemine getirmeyin. İş yerlerinde verimimiz düşüyor, evimizde huzurumuz kaçıyor. Huzurumuzu bozmayın, verimimizi düşürmeyin. Buradan ülkeyi idare edenlere sesleniyorum, Kıdem bizim son kalemiz, 'nokta' diyecek başka bir şey yok, haberiniz olsun."

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sorunun ne zaman çözüleceğinin merak edildiğini kaydeden ATALAY, "Bir yerden başlamak lazım. Belki tamamını halledemezsiniz ama bir yerden başlamak şart. Yaşı 45, emekli maaşı yok. İşe almıyorlar. Bu insanlar ne yapacaklar. Onun için emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir an evvel çözüm bulmak lazım." ifadelerini kullandı.

Şeker fabrikalarının ve SEKA Kağıt Fabrikasının özelleştirilmesini eleştiren ATALAY, şeker fabrikalarıyla ilgili durumun gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

ATALAY, özel sektöre ve yabancı sermayeye karşı olmadıklarını vurgulayarak, "Tank paletin yüzde 51'i bizde olsun, işçi Milli Savunma Bakanının personeli olsun. Çok mu bir şey istiyoruz?" şeklinde konuştu.

İşçilerin taleplerini anlatan ATALAY, "Bu taleplerimizi yerine getirin ki ülke tebessüm etsin. Yerine getirin ki işçi evinde mutlu olsun." dedi.

ATALAY, kamu sözleşmelerinin 4 ay önce başladığını, işçilerin bakanlıktan olumlu bir haber beklediğini belirterek, bu meselenin bir an evvel hızlandırılmasını istedi.

ATALAY, ülkede okula gitmesi, oynaması gerekirken 8-14 yaş arasında 2 milyon çocuğun çalıştığını bildirerek, bu çocukların çalıştırılmaması için Meclis'in bir çare bulması gerektiğini kaydetti.

İşçi ölümlerine de değinen ATALAY, Soma faciasında 301 insanın göz göre göre can verdiğini, bunun karşılığının 4 sene ceza olduğunu, bu kararın Türkiye'ye yakışmadığını sözlerine ekledi.
Kutlama programına, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 35 sendika üyesi genel başkanı ve şube başkanları katıldı.

Program öncesi Metalin Sesi Grubu konser verdi, dans topluluğu gösteri yaptı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, platformun yan tarafına dev "Kıdemime Dokunma" pankartı asıldı.

BASİSEN’in de Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Şube Başkan ve Sekreterleri, Şube Yöneticileri, Temsilci ve Üyeleriyle yer aldığı miting, kalabalığın davul-zurna eşliğinde halaylar çekmesiyle renklenirken, program ATALAY'ın alandakilere kırmızı karanfil dağıtmasıyla son buldu.