UNI FİNANS AVRUPA VE DÜNYA KONFERANSI 21-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANTALYA’DA YAPILDI

Sendikamızın da üye olduğu ve 25 milyona yakın üyesi bulunun üst kuruluşumuz Küresel sendika UNI’nin finans seksiyonunu oluşturan "UNI FİNANS”ın Avrupa ve Dünya Kongresi 21-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Antalya Belek’te yapıldı.

80’den fazla ülkeden 300’e yakın delegenin katılımıyla "Sorumlu Finans-Sürdürülebilir Dünya” temasıyla gerçekleştirilen Kongre’ye Sendikamız ev sahipliği yaptı.

UNI FİNANS AVRUPA KONGRESİ

21 Ekim tarihinde toplanan "UNI FINANS” Avrupa Kongresi’nin açılışını yapan ve aynı zamanda "UNI Global Union”un Dünya Yönetim Kurulu Üyesi olan Genel Başkanımız Metin Tiryakioğlu Dünya’da ve Türkiye’de bankacılık sektöründe yaşanan sorunlara değinerek, özellikle "satış ve hedef odaklı” çalışma sonucu tüm banka emekçilerini canından bezdiren "hedef baskısı”na dikkat çekti. Yaşanan krizlerin ardından gerçekleşen bankacılık alanındaki düzenlemelerin çalışanı koruyacak önlemler getirmediğini, sektörde yaşanan sorunların sadece ülkemize özgü olmadığını, farklı boyutlarda da olsa bütün ülkelerde var olduğunu belirten Tiryakioğlu: "BASİSEN olarak, finans sektöründe yaşanan sorunların küresel nitelikte olduğunun bilincindeyiz. Küresel sorunlarla küresel örgütlülükle; daha fazla iletişimle, daha fazla deneyim paylaşımıyla, birlik ve dayanışmamızı sürekli artırarak baş edebiliriz. Kongremizin küresel mücadele platformunun genişlemesi ve örgütlülüğümüzün pekişmesi anlamda yararlı sonuçlar getireceğinden eminim… Bu düşüncelerle Kongre çalışmalarına başarılar diliyorum” dedi.

UNI Avrupa Finans Kongresi; "2015 yılında bulunduğumuz nokta nedir? 2019’da bulunduğumuz nokta neresi olmalıdır? "Finansın geleceğinin hazırlanması”, "Dijitalleşmenin Finans Sektöründe Çalışma Yaşamına Etkisi” ve "Güçlenerek büyümek: Orta ve Doğu Avrupa” olmak üzere 3 ayrı oturumla çalışmalarını sürdürürken. Kongre sonunda delegelerin oyuyla Danimarka’dan Nordik Finans Sendikaları Örgütü (NFU) BaşkanıMichael Budolfsen UNI Avrupa Finans Başkanlığına seçildi.

 

UNI FİNANS DÜNYA KONGRESİ

UNI Finans Avrupa Kongresinin ardından yine aynı yerde toplanan Dünya Kongresi

Antalya Valisi Muammer Türker’in açış konuşmasıyla başlarken, ardından TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Philip Jennings birer konuşma yaptılar.

Kongrenin devam ettiği 2 gün boyunca "Sorumlu Finans - Sürdürülebilir Dünya’nın kurulması”, "Yeni yasal Çerçeve – Oyunun Kurallarını Değiştirmek”, Genel Başkanımızın da konuşmacı olarak yer alarak "bankacılıkta grev hakkının yeniden elde edilmesi”nin öyküsünü anlattığı "Korkudan Muaf Olma Özgürlüğü”, "Örgütlenme ve Çokuluslu İşletmeler – Eşitsizlikle Mücadele ve Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi için Güçlü Sendikaların Oluşturulması” yuvarlak masa tartışması, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’nin konuşmacı olarak yer alıp İş Bankası’nın kurumsal yapısını anlattığı "Kurumsal Sosyal Sorumluluk – Daha İyi Endüstri İlişkileri, Toplu Pazarlık ve Küresel Çerçeve Sözleşmelere Gidiş”, olmak üzere 5 ayrı oturumla önemli konuları ele alarak oldukça değerli tartışmalara sahne oldu. Ayrıca, Uni Küresel Sendika ile Société Générale ve ABN AMROarasında imzalanan ve temel işçi haklarının korunmasına yönelik Küresel Çerçeve Sözleşmeler de Kongre’de ele alındı ve imzalanan bu sözleşmeler sendikalar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Kongrenin birinci günü yapılan ve Edgardo Iozia (UNI Finans Başkanı), Philip Jennings (UNI Genel Sekreteri), Griffith Üniversitesi’nden Profesör Parvinder Kler ve Genel Başkanımız Metin Tiryakioğlu’nun da yer aldığıbasın toplantısında "sorumlu finans-sürdürülebilir dünya” perspektifi çerçevesinde konuşmacılar medyaya bilgiler verirken, Genel Başkanımız da ülkemizde banka çalışanlarının içinde bulunduğu koşullara ve yaşadığı sorunlara değindi.


Kongrenin sonunda delegelerin oylarıyla Brezilya Banka İşçileri Sendikası Contraf’dan Rita Berlofa UNI Finans Dünya Başkanlığına seçildi.