Sevgili Basisenliler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Sendikamızın 56. Kuruluş Yıldönümü ile Ramazan Bayramımızın kutlu olmasını diliyorum.

Sevgili Basisenliler,

Hiçbirimiz 2020 yılının başında böyle bir yaşam biçimine geçeceğimizi düşünmemişti. Yaklaşık üç aydan beri, çoğu zaman evlerimizden bile dışarı çıkamadık, işimize gidemedik, sevdiklerimize dokunup sarılamadık, sokaklarda dolaşıp, baharın bütün güzelliklerini sergileyen doğayı bile doğru düzgün göremedik…

Hepinizin bildiği gibi Çin’de ortaya çıkıp ülkemizle birlikte bütün dünyayı etkileyen Koronavirüs (Covid 19) salgını, ne yazık ki can kayıplarına yol açarak insanlık için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ederken yaşam biçimimiz de neredeyse köklü bir şekilde değişti. Evlerimizden çıkamaz olduk, uzaktan eğitime geçtik, birçok insan çalışma olanağı bulamazken ne yazık ki yüzbinlerce kişi işini kaybetti. Yaşam felsefemizle birlikte çalışma biçimimiz değişti…

Hep söylüyorduk ya dijital teknolojiler iş ve yaşam biçimimizi değiştirecek, büyük bir dijital dönüşüm süreci arifesindeyiz diye… Sanki Covid-19 pandemisi ile birlikte bu dönüşüm hızlı bir start aldı… Evet, çalışma biçimimiz ciddi bir değişim sürecinden geçiyor. Salgın süresince birçok işyeri önlem olarak uzaktan çalışma yoluyla iş ve hizmet akışını sürdürmeye çalıştı ve buna devam ediyor... Elbette ki birçok işyeri mücbir sebeplerle bu kararı aldı. Ama ilerleyen dönemde bunun devam etmesi halinde, çalışanları korumaya yönelik olarak yasal düzenlemelerin yapılması gerekecektir.

Sevgili Basisenliler,

Bu sürecin etkilediği sektörlerin başında işkolumuzdaki şüphesiz bankacılık ve sigortacılık yer almaktadır. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığımız birçok önlem alırken, bu çerçevede bankalar ve sigorta kurumları da önemli önlemler alarak çok hızlı bir şekil uygulamaya başlamıştır. Banka ve sigorta şirketlerinin genel müdürlük birimleri ile bazı şubelerin çalışmalarını eve kaydırmışlardır. Birçok birim ve şubede çalışanlar, işyerlerinde dönüşümlü olarak çalışmaya başlamışlardır. Çalışanların işi evden yapmaya başlaması yeni bir şey değil, yeni olan ilk kez bu boyut ve yaygınlıkta işlerin evden ya da uzaktan yapılmasıdır. Dolayısıyla bu tür çalışmadan kaynaklanan sorunlar ve riskler henüz tam olarak belirlenmediğinden, gerekli önlemler de alınmamıştır. Ev ortamının en azından çocuklu aileler bakımından uygun olmaması bir yana, işyerlerinde iken belli bir kuralı olan mesai saatleri anlamını yitirmiş ve çalışanlar bazen geç saatlere kadar çalışmak durumunda kalmışlardır.

Bir başka konu da pandemi günlerine çalışmanın evden yapılması tüm banka çalışanlarını kapsamadığıdır.  Yine birçok banka çalışanı işe gidip gelmek durumunda kalmıştır. Doğal olarak bunların gerekli önlemlerle korunması gerekmektedir.

İşte bu noktada örgütlülüğün önemi görülmektedir. Ve bu dönemde sendikalar üyelerinin yanında olmuştur, olmaya da devam etmektedir... Salgın haberleri çıktığı günden itibaren Sendikamız örgütlü bulunduğumuz işletmelerin üst düzey yöneticileri ile sürekli irtibat halinde olmuştur. Salgınla ilgili önlemler noktasında; bu işletmelerdeki çalışanlarımızın yaşanması muhtemel risklerden korunması için azami çaba harcanmıştır. Bu çerçevede Sendikamızın da girişimleriyle örgütlü bulunduğumuz bankalardaki çalışma saatleri yeniden düzenlenerek 12.00-17.30 saatleri arasına çekilmiştir. Hamile ve kronik rahatsızlığı olan, çocuğu bulunan ve ayrıca risk grubunda yer alan üyelerimizin idari izinli sayılması ve evden çalışması sağlanmıştır. Çalışmaya gidip gelen üyelerimizin servis imkânları, işyeri hijyeni ve maske tedariki gibi sorunlarla karşılaşmaması için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.

Sevgili Basisenliler,

Bu zorlu süreçte sendikamız temel çalışmalarını da sürdürmüştür. BASİSEN üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla örgütlü bulunduğu işletmelerde süresi 2020 yılı içerisinde sona eren toplu iş sözleşmelerin yerine yeni toplu iş sözleşmeleri imzalamak için yoğun bir şekilde çalışmıştır.

Bildiğiniz gibi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında 24 Mart 2020 tarihinde yayınladığı yazıda toplu iş sözleşmelerinde Çalışma Genel Müdürlüğü’nün ve İŞKUR İl Müdürlüklerinin faaliyetleri ile arabuluculuk ve Yüksek Hakem Kurulu işlemlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Dolayısıyla bu yazı ile toplu iş sözleşmelerine ilişkin olarak yetki prosedürü geçici olarak durduruldu. Ancak sendikamız bu işletmelerimize ilişkin yetki belgelerini daha önce aldığı için toplu pazarlık görüşmelerini aralıksız olarak sürdürdü ve Türkiye İş Bankası A.Ş., Anadolu Sigorta, Anadolu Hayat Emeklilik ile Türkiye Banklar Birliği'nde üyelerimiz adına içinde bulunduğumuz koşullar dikkate alındığında, oldukça başarılı toplu iş sözleşmeleri bağıtladı. Halen Şekerbank T.A.Ş.’nde toplu sözleşme görüşmelerimiz de devam etmektedir.

Sevgili Basisenliler,

İnsanlık tarihine baktığımızda nice felaketler, nice salgınlar yaşandığını görüyoruz. Nihayetinde o günler hep geride kalmıştır. Elbette ki, yaşamakta olduğumuz bu zor günler geride kalacaktır. Yeniden mübarek ramazan ayını yardımlaşma ver dayanışma ile yaşayacağız. Yeniden birlik ve beraberliğimizin simgesi bayramlarda kucaklaşacağız… Yeniden Atamızın bizlere, çocuklarımıza ve gençlerimize armağanı olan 23 Nisan'ları, 19 Mayıs'ları tüm milli bayramlarımızı coşkuyla kutlayacağız…

Yeniden başarılarla dolu 56 yılı geride bırakan Banka, Finans ve Sigorta işkolunda çalışan emekçilerin güçlü ve öncü örgütü Sendikamızın Kuruluş Yıldönümlerinde bir araya geleceğiz… Yeter ki gerekli tedbirleri alalım ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirelim.

Bu duygularla hepinizi içtenlikle ve sevgiyle kucaklıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Sendikamızın 56. Kuruluş Yıldönümü ile Ramazan Bayramımızın kutlu olmasını diliyorum.

Metin Tiryakioğlu

BASİSEN GENEL BAŞKANI

20 Mayıs 2020

Başkanın daha önceki yıllara ait mesajları: