Sevgili Basisenliler,

Nihayet 2020 yılını geride bırakıp, yeni bir yıla giriyoruz. Gerçekten öyle bir yıl yaşadık ki, yüzyılda bir görülür derler ya tam o türden... Şubat başında tüm dünyanın gündemine düşen Koronavirüs salgını, hızla pandemiye dönüştü. İnsanlar sosyal yaşamlarından, sevdiklerinden uzak bir yalnızlık içine düşerken, eskiye dair ya da normal dediğimiz her şey değişmeye başladı; yaşam biçimimiz, iletişimimiz, çalışma hayatımız ve düşünce biçimimiz farklılaştı...

Şimdi yeni bir yılın başındayız ve beklentilerimiz büyük... Yeni bir yıl yeni umutlar ve hayattan yeni beklentiler demektir. Ancak, hepimiz biliyoruz ki, 2021 kötü günlerin geride kaldığı bir yıl olacak demek yanlış olacaktır. Çünkü hala pandemi belası bir kara bulut gibi üzerimizde dolaşmaya devam ediyor. Sosyal ve ekonomik yaşamdaki sıkıntılarımız çözüm bekliyor. Milyonlar düzenli bir iş bularak işsizlikten kurtulmak, evine aş ekmek götürmek istiyor...

Evet, daha birçok sorun yerinde duruyor ama 2021 yılına dair umutlarımız var. Çünkü tüm yaşamımızı kökten değiştiren Koronavirüs belasına karşı aşı umudumuz var. Eğer virüs ciddi bir mutasyona uğramaz ise aşılama süreci yaygınlaştığı ölçüde belli bir rahatlama yaşayacağız.

Sevgili Basisenliler,

Pandemi süreci günlük yaşamımızla birlikte çalışma yaşamımızı da derinden etkiledi. Bir anda evlerimizden çalışmak zorunda kaldık ve bizler için ev-iş yaşamı, çocuklarımız için okul-ev yaşamı ayırımı ortadan kalktı. Çocuklarımız kucağımızda, sırtımızda iken çalışmak durumunda kaldık. Gün oldu internetimiz yetmedi, iletişimimiz kesildi ama çalışmaya devam ettik...

Bazı sektörler zorunlu olarak üretime ara verirken, banka, finans ve sigorta emekçileri olarak hep çalıştık... Kimi zaman işyerlerimize geldik, kimi zaman evden çalıştık... Hatta bazılarımız belli süreden beri hep evden hizmet üretmeye devam etti... Mesai kavramı kayboldu. Ama hep ürettik...

Bizler Sendika olarak çalışanlarımızın yanında olmaya devam ettik. Örgütlü bulunduğumuz işletmelerimizin yönetimleriyle diyalog içinde olarak, üyelerimiz için belli önlemlerin alınması için çaba harcadık. İşyerlerindeki hijyen, koruma tedbirleri ile sağlıklı bir ulaşımın sağlanması için ve ayrıca işyerlerine gidip gelmek zorunda kalan üyelerimize pandemi yardımı verilmesi için çalıştık.

Biliyoruz bu pandemik kriz dönemi sona erdikten sora da işimiz kolay olmayacak... Çünkü işkolumuzda taşlar yerinden oynadı ve dönüşüm süreci hız kazandı artık... Bunların hepsini biliyoruz da; yine de önümüzde bir belirsizlik var. Pandeminin getirdiği karantina günlerinde yaygınlaşan uzaktan çalışma ve yaşanan hızlı dijital dönüşümle birlikte bankalar normalleşme sürecini nasıl yönetecek? Çalışma biçimleri ve istihdam konusunda yeni insan kaynakları yaklaşımı ne olacak? Bu konularda henüz net bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak Pandemi öncesi artan dijitalleşmeyle beraber ekonomik nedenlerle yaşanan istihdam daralmasının, özellikle şube kapatma ve birleştirme yoluyla devam edeceği muhtemeldir.

BASİSEN olarak bizlerin bu konudaki tutumu nettir: Mümkün olduğunca üyelerimizin bu süreçten olumsuz etkilenmemesini sağlamaya çalışmak... İşkolumuzda özellikle kimi örgütsüz bankaların yaptığı gibi kontrolsüz dijitalleşmenin ve ekonomik krizlerin faturasının çalışanlara çıkarılmasına başından beri karşı çıktık ve bunu vahşi kapitalizmin bir tezahürü olarak gördük. Sektördeki her dönüşümün insanı önceleyerek, insangücünün önem ve değerini görerek yapılması gerektiğine ve eğer bir istihdam daralması yaşanacaksa, Batı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ya her işletmenin ihtiyaç duyduğu yeni işgücünü mevcut işgücünün dijital bilgi ile donatılmak üzere yeniden eğitimiyle kendi içinden sağlamaya çalışması ya da eğer ciddi ekonomik nedenlerle istihdamın azaltılması gerekiyorsa bunun emeklilik ya da gönüllülük önceliğiyle yapması gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan “uzaktan çalışma”ya ilişkin hükümlerin, Koranavirüs Pandemisi nedeniyle yaygınlaşan evden çalışmanın farklı boyutlarının ele alınmasını ve çalışanlar için daha koruyucu tedbirlerle yeniden düzenlenmesini de talep ediyoruz. BASİSEN olarak sonuna kadar bunların takipçisi olup, mücadelesini vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın...

Sevgili Basisenliler,

2020 yılının olağanüstü koşullarında bile başta İş Bankası ve Şekerbank olmak üzere örgütlü bulunduğumuz işletmelerde nasıl ki başarılı toplu iş sözleşmelerine imza attıysak, aynı başarıyı 2021 yılında da sürdüreceğiz. 2021 yılı önümüze hangi koşullar çıkarırsa çıkarsın BASİSEN örgütlenmeden, toplu iş sözleşmelerine, sosyal ve kültürel etkinliklerden sportif karşılaşmalara kadar her alanda yine siz üyelerimiz için çalışmalarına devam edecektir.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi yine eğitim çalışmalarımıza ayrı bir önem vereceğiz. Üyelerimizin güçlü bir sendika bilinci oluşturmak, mesleki başarılarını arttırmak ve kariyer hedeflerine ulaşmalarını sağlamak amacıyla eğitim çalışmalarımıza; şubelerimizin etkinlikleriyle ve şube lokallerindeki kurslarla, web sitemize yüklediğimiz kurs videolarıyla devam edeceğiz.

 

 

Sevgili Basisenliler,

Karşımızda büyük sorunlar durmasına ve Pandemi sürecine ilişkin belirsizlikler bulunmasına karşın 2021 yılı umut yılıdır... İnanıyorum ki, sağlık ve ilaç endüstrisinin umut veren çalışmalarıyla tüm dünya Covid-19 pandemisini geride bırakacaktır. Hepimizi büyük bir baskı altında tutan bu süreçten kurtulduktan sonra da günlük yaşamımıza ve sorunlarımızın çözümüne daha fazla odaklanabileceğiz.

Pandemi sürecinde örgütlülüğün önemini bir kez daha gördük. Her zaman söylediğim bir söz vardır. Sendika, üyelerine toplu iş sözleşmeleriyle hak ve menfaat sağlamanın ötesinde bir sigorta gibidir. En zor günlerimizde yanımızda olur... Eminim bunu çalışanların çoğu anlamıştır.  Bundan dolayı geride bıraktığımız dönemde bir kez daha deneyimleyerek kıymetini farkına vardığımız örgütlülüğe 2021’de daha çok önem vereceğiz. Ben, 2021 dahil önümüzdeki yılların örgütlü toplum yaratma sürecinin güç kazanacağı dönem olacağına inanıyorum.

Bu düşünce ve duygularımla, 2021 yılının acı ve üzüntülerimizin geride kaldığı, siz değerli üyelerimize, ulusumuza ve tüm dünyaya sağlık, mutluluk ve başarı getirdiği güzel bir yıl olmasını diliyorum.

Hepinize sevgilerimi sunup, gözlerinizden öpüyorum.

30 Aralık 2020

Başkanın daha önceki yıllara ait mesajları: