Başkanımızın Mesajı

Sevgili Basisenliler,

Yaşamımızı tehdit eden Covid-19 Pandemisi’nden, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve politik sorunlara kadar zorluk ve sıkıntılarla dolu bir yılı geride bırakıyoruz. Pandemi nedeniyle hastalanarak aramızdan ayrılıp hakkın rahmetine kavuşan sevdiklerimiz ve yakınlarımız oldu, üzüntüler ve acılar yaşadık. Allah tüm yitirdiklerimize rahmet eylesin. Kaybettiklerimizin yeri dolmaz ama yaşamdan öğrendiklerimiz de önemlidir. Bu manada yaşama dair dersler çıkarıp ve yeni deneyimler de kazandık. Yaşamın diyalektiği böyledir, her yeni gün yeni şeyler öğreniyoruz. Dileğim yeni şeylerle karşılaşırken bu tür acı ve üzüntülerin bir daha yaşanmaması…

Sevgili Basisenliler,

2021 yılının her dönemi birbirinden farklı durum ve sorunlarla karşı karşıya getirdi bizleri… Kış mevsimi ve baharın ilk aylarında pandemi koşullarının kapatma ve sorunlarıyla mücadele ederken, bahar sonuyla birlikte başlayan aşılama süreci hepimizin umutlarını yeşertti… Yaz mevsimi kısmı normalleşme dönemi olarak yaşamımızda yer ederken, yılın son çeyreğinde ise bir yandan Koranavirüsün yeni varyantlarının getirdiği riskleri ve buna karşı gerekli önlemleri konuştuk, diğer yandan politika arenasında ve sosyal konularla birlikte ekonomimizde yaşanan sorunların içinde bulduk kendimizi.

Bu bağlamda uzun zamandır çekirdek enflasyondaki artışın tüketici fiyatlarına yansımasıyla birlikte yükselişe geçen enflasyonu ve kurlardaki baş döndürücü hızla yaşanan tırmanışı hepimiz bir korku filmi gibi izledik…

Aslında enflasyon sadece bizim değil, dünyanın sorunu olarak gündemdeki yerini koruyor. Başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesi de fiyat artışları karşısında önlemler almaya çalışıyor. Kapanma dönemine göre yaşanan ekonomik canlanma ve büyümenin belli bir enflasyona sebep olduğu bir gerçektir. Ayrıca, uygulanan ekonomi politikaların da bunda belli bir payı vardır. Ancak fiyat artışlarında; başta gıda ürünleri olmak üzere birçok alanda pandeminin sebep olduğu tedarik zincirlerinin kopması ile iklim sorunları nedeniyle yaşanan üretim düşüşünün önemli etkisinin olduğunu belirtmek gerekir.

Bunların yanı sıra Kasım ve Aralık aylarında yabancı paralarda meydana gelen aşırı artışların; kur geçişkenliği ile petrol ürünlerinden gıdaya kadar tüm fiyatlara yansıması sonucunda ortaya çıkan enflasyon bugün ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Yaşamakta olduğumuz bu sorunda uygulanan ekonomi politikalarının açık ve net oluşu yanında kurumların almış olduğu kararların sonuçlarının neye mal olduğunu göstermesi bakımından ibret vericidir.

Sevgili Basisenliler,

Türkiye ekonomisinin başarılı bir performans sergilemesini hepimiz isteriz. Hatta önce bizler, yani sendikacılar ister. Çünkü biz biliriz ki, büyüyen bir ekonomide ve kârları artan bir işletmede toplu pazarlık süreci daha sağlıklı bir şekilde yürür. Eğer büyüyen bir pasta varsa, biz de hakkımız olan en büyük dilimi almak için daha zorlu bir mücadeleye gireriz.

Ancak bugün ülkemizde en büyük sorun enflasyondur. Her zaman söylerim, enflasyonist bir ekonomi çalışanlar için, özellikle de sendikalı kesim için zorluk ve sıkıntı demektir. Doğru rakamları tespit etmek, enflasyon ve ücret-fiyat sarmalının sebep olduğu gerçek ücretlerin erimesini önlemek oldukça zordur. Ne yazık ki, 1980’li ve 1990’lı yıllar boyunca yaşadığımız bu acı tecrübeyi yeniden yaşamak zorunda kalıyoruz.

Sevgili Basisenliler,

2021 yılı fevkalade bir yıl oldu. 2020’de başlayan salgınla birlikte hastalığın getirdiği olumsuzluklar bir yana; çalışanlar açısından çalışma koşullarının hızla değiştiğine şahit olduk… Çok hızlı bir şekilde yeni çalışma biçimleri ve iş modelleriyle tanıştık:  uzaktan çalışma, evden çalışma yaygın ve kalıcı hale geldi… Bunların getirdiği sorunlar var ve bizler çözüm üretmeye çalışıyoruz. “Bağlantıyı kesme hakkını”nın Yapı Kredi Bankası A.Ş. Toplu İş Sözleşmesi’nde yer almasını sağlamamız, evden çalışmaya yönelik çalışan beklentilerini ortaya koyan anket çalışması sonuçlarını Banka Yönetimiyle değerlendirerek, uygulamaya koyulmasını sağlamamız çözüm üretme çabalarımızın birer somut örnekleridir.

Sevgili Basisenliler,

Pandemi süreci insanların ücret ve gelirlerinde kayıplara sebep oldu. Milli paramızdaki değer kaybıyla birlikte enflasyonist bir sürece girmemiz, hepimizin alım gücünü düşürdü. Bundan dolayı yani ücretli kesimin içinde bulunduğu ekonomik koşulların olumsuzluğu nedeniyle, yine bir başka gerçeğimiz olan ülkemizin yaşadığı işsizlik sorunu ve gelir dağılımı adaletsizliği konusuna girmek istemiyorum. Ancak belirtmeliyim ki, reel ücretlerdeki gerileme ile işsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin birbirini etkileyerek olumsuzlukları derinleştiren olgular olduğu da bir gerçektir.

Böylesi olumsuzluklarla dolu bir süreçten geçerken aynı zamanda beş işletmemizde de toplu pazarlık görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İnşallah süresi sona eren toplu iş sözleşmelerimizi de 2022 yılında sonuçlandırmaya çalışacağız.

Sevgili Basisenliler,

Sendikal çalışmalarımızın toplu iş çalışmalarında yoğunlaştığı dönemlerde, oldukça fazla spekülasyon da yapılır. Bizler yıllardır toplu pazarlık çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu tür spekülasyonları da iyi biliriz. Hele örgütlü bulunduğumuz ana işletmemizin toplu pazarlık sürecinde dedikodu ve spekülasyonlar tavan yapar. Suyu bulandırarak balık avlamaya çalışanları amaçlarını da, Cumhuriyet tarihiyle özdeş bir kurumun üzerinde gözü olanları da biliyoruz. Bugüne kadar neler söylendi neler; sağlık yardımlarımızın kesilmesinden, çalışanların ait Sandıklarının devrine kadar haberler dolaştı ortalıkta... Çok şükür ki, yalanları üretip, dedikoduları çıkaranlar hep bu yalanlarının altında kaldılar…

Siz değerli üyelerimizin müsterih olmasını istiyorum. Bugüne kadar hep söylediğim bir söz vardı. Bugün bir kez daha tekrar etmek istiyorum. BEN İNANMADIĞIM, VİCDANEN RAHAT OLMADIĞIM BİR TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN ALTINA ASLA İMZA ATMAM! Süresi sona eren 2022 yılının toplu iş sözleşmelerinin de altına atmayacağım… Henüz sonuçlandırdığımız bir sözleşme yok. Değerli üyelerimiz sabredip biraz daha bekleyerek Sendikamıza olan desteklerine devam etsinler. Siz değerli üyelerimizin gelirlerini enflasyon altında ezdirmeden menfaatini önde tutup, bankacılık sektöründeki rekabet koşulları ile ülke gerçeği karşısında en iyi toplu iş sözleşmesinin altına imza atacağımıza hiçbirinizin şüphesi olmasın.

Sevgili Basisenliler,

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2022’de sizlerden aldığımız güç ve destekle önümüze çıkan zorlukları aşacağımızı, bize gösterdiğiniz güven ve vermiş olduğunuz destekle sizlere layık olmak için sendikal çalışmalarımızı başarıyla sürdüreceğimizi ifade ederken, 2021 yıllarında yaşadığımız sorun ve sıkıntıların artık geride kalmasını, 2022’nin aile bireyleriniz ve sevdiklerinizle birlikte sizlere, sağlık, mutluluk, huzur ve başarı getirmesini ve gönlünüzce güzel bir yıl olmasını dilerim.

Sevgi ve saygılarımla,

Metin Tiryakioğlu

BASİSEN Genel Başkanı

İSTANBUL- 29.12.2021

Başkanın daha önceki yıllara ait mesajları: